english
ελληνικά
αρχική σελίδα
Περί
άρθρα
πρόγραμμα
πολυμέσων
Στοιχεία επικοινωνίας
.
Αμρίτα γιόγκα

Αμρίτα γιόγκα

Ο πιο αντιπροσωπευτικός όρος με τον οποίο μπορώ να αναφερθώ στη γιόγκα στο Αμρίτα Πούρι είναι ως πραγματική γιόγκα. Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj, που σημαίνει ενώνω, συνδέω, κοινωνώ. Η Αμρίτα γιόγκα ενσαρκώνει τα λόγια του Κρίσνα προς τον Αρτζούνα στη Μπάγκαβατ Γκίτα, ως προς τα τέσσερα μονοπάτια : Μπάκτι, Γκιάνα, Ράτζα και Κάρμα. Περικλειόμενοι εμείς, ως μαθητές, μέσα στην ισχυρή αλλά τρυφερή αγκαλιά της Άμμα, βιώσαμε μια απαράμιλλη ενωτική εμπειρία. Νιώθω τύχη και ευλογία που είχα την ευκαιρία να βρεθώ
κοντά στην Άμμα και να συνειδητοποιήσω την απόλυτη Κοινωνία.

Το 4-ήμερο σεμινάριο που παρακολούθησα ήταν γεμάτο δραστηριότητες. Το πρόγραμμα της ημέρας περιείχε 4-5 ώρες Ράτζα γιόγκα (asana – στάσεις της γιόγκα, και dhyana – διαλογισμό), 2 ώρες Κάρμα γιόγκα (seva - διαφορετικές εθελοντικές εργασίες), 1,5 ώρα satsang ή πνευματικές ομιλίες (Γκιάνα γιόγκα) και ίσως 2 ώρες ακόμη ομιλίες για τη Μπάγκαβατ Γκίτα, μαθήματα Σανσκριτικών ή satsang της Άμμα, όπως επίσης τουλάχιστον 2-3 ώρες Μπάκτι γιόγκα (1 ώρα archana το πρωί – απαγγελία των 1000 προσωνυμίων της Θείας Μητέρας και 1,5 ώρα bhajans ή πνευματικά τραγούδια το απόγευμα). Καθώς τα σεμινάρια της γιόγκα λαμβάνουν χώρα παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες του άσραμ, υπάρχει η δυνατότητα για darshan τις προκαθορισμένες μέρες, όπως επίσης και για puja ή homah, οι οποίες είναι ανοιχτές για όποιον έχει την επιθυμία να παρεβρεθεί.

Οι δάσκαλοι για τα μαθήματα της Ράτζα γιόγκα ήταν η Μπραματσαρίνι Σόμπανα και ο Νταγιάλου. Ήταν η πρώτη φορά που συνεργάζονταν σε ένα τέτοιο σεμινάριο, και πραγματικά αποκαλύφθηκε ο καλύτερός τους εαυτός, μέσα από την παρουσία και την ενέργεια του άλλου. Οι μαθητές εξέλαβαν μια συνεργαστική συμβατότητα όχι μόνο σε επίπεδο διδασκαλίας, αλλά και στην ενεργειακή και πνευματική σφαίρα. Όπως ο Σίβα και η Σάκτι, η συνειδητότητα και η δημιουργική δύναμη, αποκάλυψαν μια προσέγγιση στην εξάσκηση των asanas, η οποία ξεχείλιζε από ahimsa (μη-βία), διαλογισμό εν δράση και ένα βαθύ αίσθημα πνευματικότητας. Η Άμμα ήταν εκεί διανοητικά μέσω της απαγγελίας σημαντικών αποφθευγμάτων Της, πρακτικά (έδινε darshan μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά) και πνευματικά (η Άμμα βρίσκεται πάντα μέσα στην καρδιά μας, αν Την προσκαλέσουμε). Διδαχτήκαμε ορθές οδηγίες για τις asanas και τον καθοδηγούμενο διαλογισμό, φιλτραρισμένες μέσα από την πολύχρονη και ουσιαστική πνευματική εξάσκηση των δασκάλων μας. Τα μηνύματα των satsangs εμφανίζονταν μέσα στα μαθήματα. Συγκεκριμένα πολλά από το satsang ‘ο ρόλος του δασκάλου στην σμίλευση του Εγώ’ βρήκαν άμεση εφαρμογή στις προσπάθειες των μαθητών να κατακτήσουν διάφορες asanas με ποικίλους βαθμούς δυσκολίας και μας άγγιξαν βαθιά.

Ως μαθήτρια και δασκάλα της Αιένγκαρ γιόγκα, γνώριζα σε βάθος όλες τις οδηγίες σχετικά με τις λεπτομέρειες ευθυγράμμισης στις asanas κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Ταυτόχρονα, τα λόγια της Άμμα, διαλογισμός εν δράση, ηχούσαν δυνατά μέσα στην καρδιά μου. Ήταν σαν όλα ξαφνικά να απέκτησαν αληθινό νόημα – απλά και μόνο με την παρουσία Της! Όλα τα βιβλία που διάβαζα, όλη η εξάσκησή μου όλα τα χρόνια, όλα τα μαθήματα και τα σεμινάρια που παρακολούθησα είχαν αυτή την ουσιαστική έλλειψη – την παρουσία της Θεϊκής Μητέρας. Είναι ο χαμένος κρίκος στις μέρες μας, όπου η εξάσκηση των asanas είναι το μοναδικό κομμάτι της γιόγκα που συναντάται στη Δύση, και όλα τα υπόλοιπα είναι ανύπαρκτα. Οι δάσκαλοι γιόγκα ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τη φυσική ενδυνάμωση και τις επιφανειακές επιδράσεις της ‘γιόγκα’ στους μαθητές τους. Με την ευλογία της Άμμα, η Αμρίτα γιόγκα είναι αληθινή γιόγκα, όπως την δίδαξε ο Κρίσνα.

Το σεμινάρια τα συστήνω ανεπιφύλακτα για πολλούς λόγους. Εξασκούμενη πολλά χρόνια στη γιόγκα, βίωσα μια ενωτική προσέγγιση στη γιόγκα. Κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα άσανα, πραναγιάμα ή διαλογισμού – αλλά πόσο συχνά μπορούν όλα αυτά να συμβούν ταυτόχρονα στο ίδιο μάθημα; Και μάλιστα δίπλα στη φυσική παρουσία της Άμμα, η οποία συνεχώς ευλογεί όλους γύρω της και όπου ψαλμοί και λατρευτικά τραδούδια ακούγονται παντού, επιτρέποντας την καρδιά μας να ανοίξει και την ψυχή μας να βιώσει διάφορες υπερβατικές καταστάσεις; Ακόμη και μόνο για την γαλήνη την οποία μια μη-βίαιη πρακτική αποκαλύπτει, όλοι οι μαθητές της γιόγκα θα ωφελούνταν από την εμπειρία της γιόγκα στο Αμρίτα Πούρι. Ο δρόμος προς την Απόλυτη Ελευθερία, ή moksha, κοντά σε έναν φωτισμένο Δάσκαλο εν ζωή είναι ευλογημένος.